Veelgestelde vragen

Deze website behandelt meldingen van de provincie Vlaams-Brabant.  Onderaan deze pagina vindt u een link naar de meldpunten in de andere provincies.

Dit meldpunt is geen noodcentrale.
Heb je dringend politie hulp nodig?
Bel dan het noodnummer 101.

Via het anoniem meldformulier kan je signalen doorgeven die wijzen op de aanwezigheid van een cannabisplantage, een drugslabo of een dumping van drugsafval.

Drugsafval gevonden? Raak niets aan, want drugsafval is gevaarlijk en kan uw gezondheid schaden. Houd 25 meter afstand. Sta met de wind in de rug zodat de chemische lucht niet naar uw kant waait. Verwittig de politie via 101 en volg hun instructies. Of doe anoniem aangifte via het drugsmeldpunt van de provincie Vlaamse Brabant.

Via het online anoniem meldingsformulier op deze website.

Door het zo volledig mogelijk invullen van het meldformulier op deze website. Meld zo nauwkeurig mogelijk wat je gezien hebt, waar en wanneer? Hoe meer info, hoe sneller de politie in actie kan schieten. Een online melding gebeurt volledig anoniem, tenzij je wil dat de politie jou contacteert. Laat dan je contactgegevens achter.

De politie doet geen IP-tracking rond jouw anonieme melding. Ze registreren geen gegevens. Als je graag wilt dat de politie jou contacteert, vul je jouw mailadres of telefoonnummer in. Zelfs als je contactgegeven nalaat, garandeert de politie jouw anonimiteit.

De melding komt bij de politie die altijd een onderzoek opstart. Op basis van een anonieme melding kan de politie niet zomaar ergens binnenvallen of iemand aanhouden. Zij toetsen de verkregen informatie af en doen verder onderzoek. Jouw melding kan altijd een meerwaarde bieden voor een lopend onderzoek of de aanleiding zijn tot het opstarten van een nieuw dossier. Aarzel niet om signalen van een cannabisplantage, drugslabo of dumping anoniem te melden.

De strijd tegen drugscriminaliteit is één zaak, maar preventie speelt ook een belangrijke rol om druggebruik en verslaving te voorkomen. Dat benadrukken alle partners en hulpdiensten. Zoek je naar professionele hulpverlening? Het volledige aanbod over heel Vlaanderen vind je via deze doorverwijsgids.

Maak je je zorgen om iemand in jouw omgeving? Contacteer dan De Druglijn. Zij werken anoniem en onafhankelijk van politie of gerecht.

Hier ontdek je een overzicht van waar je die kan vinden.